Podkręć swój metabolizm! jesienne przyprawy z pomocą w odchudzaniu!

POSTED BY emila | Lis, 04, 2016 |

spice-1631562_640Przyprawy w kuchni mają ogromne znaczenie. Przyznajcie, że potrawa bez odpowiednich przypraw jest mdła i wiele traci ze swoich walorów smakowych. To dzięki nim zyskujemy aromat oraz często kolorystykę naszego dania. Oprócz tych typowo kulinarnych cech, przyprawy wykazują również inne zdrowotne zalety. Często pobudzają trawienie, zapobiegają wzdęciom, usprawniają pracę jelit. Wsród takich dobrodziejstw, znajdują się też takie przyprawy które wpływają na przyspieszenie metabolizmu, co oznacza że warto wykorzystywać je w trakcie odchudzania 🙂

jakie to przyprawy? :

Chilli– ta ostra przyprawa zawiera składnik o nazwie kapsaicyna, który wpływa na przyspieszenie metabolizmu. Działa rozgrzewająco. Wpływa na metabolizm spoczynkowy poprzez podniesienie termogenezy, a więc wydatkowania energii w postaci wytwarzanego przez organizm ciepła. Dzięki udowodnionym właściwościom odchudzającym kapsaicyna stała się składnikiem wielu suplementów diety.

Imbir– rozgrzewający i aromatyczny również zwiększa termogenezę i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej w organizmie. Przyspiesza też trawienie i reguluje prace układu pokarmowego, dzięki czemu proces trawienia przebiega szybko i sprawnie. Przy diecie odchudzającej pomocne będą też jego właściwości moczopędne i przeciwobrzękowe.

Pieprz cayenne– wykazuje podobne właściwości do chilli, gdyż w nim również znajdziemy kapsaicynę. Ponadto stosowanie pieprzu cayenne okazjonalnie i w małych ilościach hamuje apetyt, szczególnie na tłuste, słone i słodkie potrawy.cinnamon-stick-514243_640

Cynamon – warto po niego sięga nie tylko do ciast i szarlotek, ale również chociażby do porannej owsianki. Obniża on bowiem poziom cholesterolu i trójglicerydów we
krwi, reguluje gospodarkę węglowodanową oraz zapobiega magazynowaniu cukrów w postaci tłuszczu przez wątrobę.

Kurkuma– wchodzi w skład przyprawy curry i nadaje jej żółty kolor. Przyprawa wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Dodając kurkumę do jadłospisu korzystamy z jej właściwości odchudzających. Ponadto kurkumina (zawarta w kurmumie)  działa oczyszczająco na krew, wspomaga pracę trzustki i wątroby. Obniża poziom cholesterolu i pobudza również wydzielanie żółci

Kardamon– używany jest często do ciast, napojów , ale także do dań mięsnych i rybnych. Kardamon zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Zapobiega powstawaniu gazów i powoduje, że uczucie sytości po posiłku jest odczuwane dłużej.

Poza tymi przyprawami, warto także sięgać po inne, które usprawnią pracę naszego przewodu pokarmowego. Są to m.in.

  • Koper włoski– zapobiegający wzdęciom
  • Kminek – działa rozkurczowo na przewód pokarmowy. Zapobiega wzdęciom i jest delikatnie moczopędny.
  • Oregano – pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwia tym samym trawienie oraz łagodzi wzdęcia.
  • Anyż – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, zmniejsza niestrawność i wzdęcia.   

     

    Zobaczcie jakie to proste 🙂

    Marchewkowa zupa z imbirem i pomarańczą.

    (składniki na ok. 2 litry zupy)

    • 1 kg marchwi
    • 3 cebule
    • 30 g imbiru
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1,5 l wywaru warzywnego
    • skórka starta z połowy pomarańczy (sparzonej wrzątkiem)
    • sok wyciśnięty z pomarańczy (całej lub połowy – wedle uznania; ja polecam sok z całości)
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie : Marchew obrać i pokroić w talarki. Cebulę drobno posiekać, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, a następnie zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok z całej pomarańczy.

    W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i dodać łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulą- zaszklić, dodać imbir, marchew i skórkę pomarańczową. Podgrzewać wszystko ok. 2 minut i wlać wyciśnięty sok z pomarańczy. Chwilkę zamieszać i zalać wszystko ciepłym wywarem warzywnym. Gotować do momentu, aż marchew będzie miękka. Po ostygnięciu zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku .

    Z zupą świetnie komponować się będą uprażone pestki dyni lub grzanki.

    Taka zupa, oprócz rozgrzewającego i pobudzającego  metabolizm imbiru, to również świetne źródło wit. A, beta karotenu i przeciwutleniaczy.

    Smacznego! 🙂

 

 

źródła:

    1. The Two Faces of Capsaicin” Cancer Res (2011).
    2. Ginger extract consumption reduces plasma cholesterol, inhibits LDL oxidation, and attenuates development of atherosclerosis in atherosclerotic, apolipoprotein E-deficient mice.” Fuhrman B, Rosenblat M, Hayek T, Coleman R, Aviram M. J Nutr. 2000;130(5):1124-1131.
    3. Effects of short-term cinnamon ingestion on in vivo glucose tolerance.” Solomon TP, Blannin AK Diabetes Obes Metab. 2007 Nov;9(6):895-901. „Fat intake and CNS functioning: ageing and disease.” Crawford MA, Bazinet RP, Sinclair AJ. Ann Nutr Metab 2009; 55: 202-228.
TAGS :

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *